5 tips om te wandelen in Wallonie

5 tips om te wandelen in Wallonie

Zo dichtbij en toch zo anders: In Wallonië kun je prachtige natuurwandelingen maken. Dit deel van België kent veel natuurgebieden om heerlijk in uit te waaien. En je hoeft er niet eens heel ver voor te reizen.

De Hoge Venen

De Hoge Venen ligt voor het grootste deel hoger dan 500 meter en is het grootste natuurreservaat dat België rijk is. Het veen strekt zich er golvend voor je uit en wordt omringd door naaldbossen. Hier maak je prachtige wandelingen langs de beekjes die overal in het landschap lijken te ontspringen. In dit zompige gebied moet je op vlonders en stenen paden blijven om de moerassen te ontwijken. De Hoge Venen is een wild gebied waar je je alleen op de wereld waant.

De Ardennen – De Ourthevallei

In de Ourthevallei in de Belgische Ardennen wandel je te midden van beboste heuvels en rotsen die een prachtig uitzicht over het gebied bieden. Er zijn lange wandelingen te maken over de aangelegde paden, die zich uitstrekken over het heuvelachtige terrein. De rivier de Ourthe baant zich een weg dwars door het natuurgebied heen. Kijk vanaf de uitstekende rotsplateaus uit over het rivierdal met douglassparren en eikenbossen. In La Roche bezichtig je ook gelijk de prachtige ruïne die hoog boven het plaatsje uittorent.

Arelerland – Pays d’Arlon

Op het plateau van Pays d’Arlon ontspringt de Semois, koningin van de Belgische rivieren. Langs de rivier zijn lange wandelingen te maken, met name over de wandelroute GR163 die de Semois op de voet volgt. Aan de rivier liggen herenhuizen waarin horecagelegenheden gevestigd zijn. De route staat bekend als de meest adembenemende langeafstandsroute van heel België. De Semois loopt verder dwars door het natuurreservaat van Bohan-Membre.

Laars van Henegouwen – Chimay

In de Valleien van het Levende Water loop je langs meren, bronnen, rivieren en door diepe bossen over glooiende paden. Naast wandelen kun je het kasteel in de streek bezichtigen en de Abdij Notre-Dame de Scourmont bezoeken voor een heerlijk glas van het trappistenbier Chimay. Loop de wandelroute van Virelles naar Cerfonatine en weer terug in twee dagen, of kies ervoor een deel in een dag te lopen.

Waals-Brabant – Pays de Villers

Het lieflijke Pays de Villers is een glooiend landschap met pittoreske dorpjes en grote wouden. Veel wandelpaden in het gebied voeren langs de Abdij van Villers-la-Ville uit de twaalfde eeuw te midden van Pays de Villers. Twee daarvan zijn de lange dagtochten GR 121 en 126. Wandel langs de imposante vierkantshoeves en landbouwvelden door het prachtige landschap met maar liefst 150 kilometer aan wandelwegen.

Wallonië is zeker de moeite waard om als wandelaar te bezoeken. Veel natuur, rust en vaak de mogelijkheid om bezienswaardigheden aan te doen. De veelzijdigheid van het landschap met veen, bossen, rivieren en beekjes laat je genieten van een of meerdere interessante wandeldagen.

Tip van de reactie: geen leuke wandelingen zonder leuke schoenen. Denk er dan ook aan om voorbeeld Chelsea Boots of stevige schoenen aan te schaffen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *