Dit moet je doen in de Vallei van de Samber

Heel veel hebben we er nog niet van gehoord, maar toch is het één van de meest toeristische regio’s in ons land. De Vallei van de Samber en het land van Thuin. Dit gebied, dat ten zuidwesten van de Waalse stad Charleroi ligt, ligt aan aan de oevers van de Samber en dichtbij de Franse grens. Het gebied rond het kleine stadje Thuin wordt ook wel eens het land van Thuin of Thudinië genoemd. In dit gebied liggen gemeentes zoals Ham-sur-Heure-Nalinnes, Lobbes, Erquelinnes en het gekende Binche.

Hangende tuinen

Boven de stad bevinden zich de gekende hangende tuinen. Deze tuinen worden zo genoemd omdat ze, van ver, lijken te hangen en je er een mooi uitzicht hebt over de stad en de omgeving. Door de recente restauratie van de tuinen hebben de tuinen hun charme terug gekregen en zijn de tuinen en de bijhorende terrassen echt wel de moeite waard om te bezoeken. Tijdens de wandelroute in en rond de tuinen staan er verschillende infopanelen waar je de volledige geschiedenis van de tuinen kunt terugvinden.

Wandelend door de oude straatjes wordt je terug in de tijd gebracht en ontdek je er wijnstokken die aangeplant zijn op de terrassen. Een leuk weetje is dat de hangende tuinen toebehoren tot het meest opmerkelijke erfgoed van Wallonië.

Ecomuseum van de binnenvaart

Aan de oevers van de Samber ontwikkelde er zich in de 10de eeuw een benedenstad. Hier vonden zowat alle economische activiteiten plaats en in de 19de eeuw werdt Thuin de grootste binnenhaven van België, terwijl Antwerpen de grootste zeehaven van ons land werd. Leuk om de geschiedenis van Thuin en de haven opnieuw mee te maken is door een bezoek te brengen aan het Ecomuseum van de binnenvaart van Thuin. Dit museum is gelegen in een echte oude rivieraak.

Belfort van Thuin

Een andere leuke bezienswaardigheid is het belfort van Thuin. Dit maakt deel uit van de belforten uit België en Frankrijk die toebehoren tot de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Op ongeveer 60 meter hoogte heb je een prachtig zicht over de streek en langs het parcours naar boven leer je de geschiedenis van het Belfort en de omgeving kennen. Een bezoekje aan het Belfort kost 3 euro voor volwassenen en 1 euro voor kinderen. van 12 jaar tot 18 jaar.

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *