Ontdek de hangende tuinen van Thuin

Op enkele minuten wandelen van Thuin ligt één van de meest vredige plekken van ons land : Ragnies. Ragnies is niet alleen een prachtig, typisch en vredig dorp, maar het is ook lid van de vereniging van de meeste dorpen van Wallonië.

Wat het dorp kenmerkt is de traditionele bouwstijl van de huizen, die gebruikt werd toen de meeste huizen gerenoveerd werden. Door deze traditionele bouwstijl krijgt het Ragnies een erg homogene uitstraling.

Distillerie de Bierciée

In Ragnies bevindt zich de distillerie de Bierciée. In deze distilleerderij worden heel wat sterke dranken gemaakt op basis van vruchten. Een daarvan is het gekende drankje “Eau de Villée”.

Een andere leuke bezienswaardigheid in Lobbes is de prachtige collegiale kerk van St-Ursmer. In ons land is dit het enige gebouw dat nog dateert uit de Karolingische periode, ongeveer in de 9de eeuw. Naast de collegiale kerk zijn er ook nog de ruïnes van de Abdij van Aulne. Op vandaag leven er geen monniken meer, maar de ruïnes zijn wel beschermd doordat ze bestempeld zijn als “uitzonderlijk erfgoed van het Waalse Gewest”.

Het gebouw, waar er momenteel geen monniken meer wonen, wordt wel nog gedeeltelijk gebruikt als brouwerij. De Brouwerij Val de Sambre heeft er namelijk z’n intrek genomen en brouwt er typische abdijbiertjes.

Daarmee wordt de oorspronkelijke traditie van de abdij voortgezet. In de middeleeuwen werd er in Aulne namelijk een bier speciaal voor de paters gebrouwen en een soort van wit bier voor de lekenbroeders en de armen die op bezoek kwamen.

Hangende tuinen van Thuin

Onlangs werd deze oude site volledig gerenoveerd, waardoor het een echt pareltje geworden is. De mooie tuinen en terrassen hebben weer hun charme van weleer en brengen je meteen terug in de tijd. Op de verschillende infopanelen vind je heel wat interessante informatie over de Hangende tuinen van Thuin en hun geschiedenis.

Neem zeker de tijd om eens te wandelen in de kleine straatjes en om er de vele wijnstokken te ontdekken.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *